Skip to main content

Az újszülött fotózás egy különleges műfaj, amely egyszerre igényel professzionális technikai tudást és érzékenységet. Az utómunka, azon belül is a retusálás kérdése kulcsfontosságú, hiszen az újszülött természetes szépségének a megőrzése mellett néhány kisebb hibát is korrigálni kellhet. De hol húzódik a határ a természetes és a mesterséges között? A tanfolyamomon mindent elárulok, de addig is jöjjön pár alapelv, amit minden újszülött fotósnak érdemes követni.

Miért szükséges az újszülött fotók retusálása?

Az újszülöttek bőre gyakran nem tökéletes: apró foltok, bőrhámlás, vagy éppen pirosodás figyelhető meg a kicsikéken. Ezek teljesen természetes és normális jelenségek, azonban a fotón lehet, hogy nem mutatnak jól. A retusálás egyik fő célja az ilyen apróbb hibák javítása, anélkül, hogy a baba természetes megjelenését megváltoztatnánk és túl műviessé tennénk.

A profi fotósok általában minimális retusálást alkalmaznak az újszülött fotók esetében. Ez azt jelenti, hogy eltávolítják a bőrproblémákat, kiegyenlítik a bőrtónust, és finoman javítanak az árnyékoláson. A cél itt nem az, hogy a baba “tökéletes” legyen,  hiszen nem egy divatkatalógusba fotózzuk (bár sokszor már a divatfotókon sem retusálnak mindent). A cél az, hogy a lehető legszebb és természetes megjelenést adjunk az újszülötteknek a fotókon. Sokszor a megrendelők külön kérése, hogy gyermekük fotóit egyátalán ne retusáljuk, ilyenkor csak a fényeken szoktunk igazítani. Ennek is megvan a varázsa és nyilván mindent a szülők igényei szerint kell csinálnunk, ha van az utómunkát illető külön kérésük.

Mik az elfogadható retusálási műveletek?

  • Bőrhibák eltávolítása: Kis pattanások, bőrpír vagy bőrhámlás eltüntetése segít, hogy a fotó harmonikusabb legyen.
  • Bőrtónus kiegyenlítése: Az újszülött bőre gyakran egyenetlen, ezért fontos, hogy a tónusok kiegyenlítése megtörténjen, de csak finoman és a jóízlés határain belül.
  • Szem alatti karikák halványítása: Az újszülöttek fáradt, karikás szemei természetesek, azonban érdemes lehet kicsit lágyítani rajtuk.

Ezek az apró retusálások javítanak a képen anélkül, hogy az újszülött természetességét elvennék.

Mit nem szabad retusálni egy újszülött fotón?

Fontos, hogy az újszülött fotók retusálása ne menjen át a túlzott manipulációba. Az alábbi dolgokat érdemes elkerülni:

Arc és test arányainak megváltoztatása

Az újszülöttek egyedi testfelépítéssel rendelkeznek, amely megkülönbözteti őket az idősebb gyermekektől és felnőttektől. Az arcuk és testük arányai különösen fontosak, hiszen ezek adják az újszülött megjelenésének báját. Ezeknek az arányoknak a módosítása torzítja a fotó természetességét.

Mosoly “hozzáadása”

Az újszülöttek gyakran alszanak vagy éppen csak szunyókálnak a fotózás alatt, ezért nem valószínű, hogy tudatos mosolyt produkálnak. Bár lehet, hogy a szülők szívesen látnának egy mosolygós fotót, nem etikus a mosoly digitális hozzáadása.

Természetellenes bőrtónus

A babák bőrének színe változhat a körülményektől függően, például a hőmérséklettől vagy a fényviszonyoktól. A bőrtónusokat azonban sosem szabad túlzásba vinni, például túl fehéríteni vagy túlságosan „babaszerűvé” tenni.

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a retusálásban?

Az újszülött fotók retusálása során a legfontosabb szabály az arányok megtartása. Minden apró változtatásnak a természetes hatást kell elősegítenie, nem pedig egy teljesen új megjelenést létrehoznia. A fotósok gyakran úgy döntenek, hogy a retusálás minimalizálásával inkább a fényekre és az árnyékokra fókuszálnak, hiszen ezek finomítják a képet anélkül, hogy drasztikusan megváltoztatnák a baba külsejét.

Mindig fontos szem előtt tartani a szülők igényeit is. Néhányan szívesebben látnák az újszülöttet tökéletesen sima bőrrel, míg mások az eredeti állapotot részesítik előnyben. A kommunikáció itt kulcsfontosságú, hogy a végeredmény mindkét fél számára kielégítő legyen. Az újszülött fotózás lényege, hogy megörökítse a gyermek életének első napjait vagy heteit, és emléket állítson a pillanatoknak. Ehhez természetes stílusban kell visszaadnunk azokat az aprócska részleteket, ami elválaszthatatlan része a kisbabának.

Ha szeretnéd nemcsak elméleti szinten tudni a fentieket, hanem a gyakorlatban úgy alkalmazni, hogy fotóid stílusosak legyenek és minden megrendelői igényt kielégítsenek, akkor ajánlom figyelmedbe babafotós oktatásaimat, illetve csatlakozz Facebook csoportomhoz, ahol havonta hasznos videós tartalmakat osztok meg, így többek közt a retusálás rejtelmeibe, sőt a kompozit fotózás retusálásába is beavatlak.